Vnímejme


Už se vám někdy stalo, že jste viděli dítě, které vypadalo na první pohled zdravě, ale chovalo se zvláštně? Nemluvilo, nevydrželo v klidu sedět, něco v obchodě chtělo a vypadalo to, jako by nechápalo slovo ne? Možná jste potkali rodinu s dítětem, které má diagnózu autismu.

Co je to autismus? Ve zkratce jde o to, že dítě má problémy se sociální interakcí (třeba nechápou, co se ve společnosti sluší a co ne), má rádo stereotyp. Taky se často upínají k pár věcem, které potom nedají z ruky pomalu ani ve spánku.

A proč jsem se rozhodla založit tento blog? Protože mám pocit, že v Česku lidi radši takové dítě radši odsoudí, že je to rozmazlený fracek, místo toho aby se třeba zamysleli nad tím, že takové dítě není úplně v pořádku. Nechci sem psát definice z vysokoškolských skript, pokud někoho daná problematika zaujme, na internetu je mnoho informací a určitě si o tom přečte sám. Chtěla bych sem spíše psát o mých zážitcích, o tom, jak dovedou být kouzelní a i když mají špatný den a dávají vám to najevo, tak vám dovedou vykouzlit úsměv na tváři.

S autismem se setkávám denně – má ho můj mladší bráška P. Během července si vyzkouším i práci s cizí autistkou. Budu jí dělat asistentku a zítra se uvidíme poprvé. Moc se na to těším. Ale zároveň mám trošku strach z jejích projevů, protože každá osoba s autismem je jiná a každá z nich má své vlastní projevy. A co když náhodou budu mít v hlavě zafixované, že P. má tento projev pro něco, ale pro slečnu to bude znamenat něco úplně jiného? Ale nebudu předbíhat, věřím, že to bude moc fajn.

Výsledek obrázku pro autism

Komentáře

Oblíbené příspěvky